Stravování
Na táboře se podává jídlo 5× denně.
7:30 8:00 | snídaně | nejčastěji chleba nebo pečivo s různými pomazánkami, k tomu teplý čaj, někdy kakao, vánočka s máslem |
10:00 | dopolední svačina | ovoce či zelenina podávaná v rámci oddílů v průběhu dopoledního programu |
12:00 12:30 | oběd | polévka a hlavní jídlo, obvykle s kompotem nebo zeleninovou přílohou |
15:45 16:15 | svačina | jogurty, termixy, pomazánky apod., k tomu pečivo |
18:00 18:30 | večeře | hlavní jídlo |
Pokud se jídlo podává v jídelně, jsou oddíly
z kapacitních důvodů rozděleny na „malé“ a „velké“ (tj.
oddíly mladších a starších dětí). „Velcí“ jí o půlhodinu
později.
Obědy a večeře se podávají vždy teplé. Jejich rozmanitost a kvalita odpovídá dobré školní jídelně. Pokrmy se zásadně připravují přímo v táborové kuchyni v ten samý den, co jsou konzumovány. Děti nepotřebují žádné vlastní nádobí.
Pokud se oddíly vypraví na celodenní výlet, je pro ně připravena odpovídající svačina; snídani i večeři absolvují normálně v táboře. Po celý tábor mají děti neustále k dispozici v kuchyni připravený čaj nebo vodu se šťávou.
Kuchyně samotná i provoz v ní odpovídá veškerým
hygienickým předpisům. Děti jsou vedeny k tomu, aby si před jídlem
myly ruce. Minimálně dvakrát za tábor se každý oddíl dostane do obchodu
v Polici, kde si děti (i vedoucí) mohou doplnit své soukromé
zásoby dobrot a pamlsků.
YMCA byla vždy hrdá na to, že na jejích táborech bylo jídla pro děti více než dostatek. Tato tradice je dodržována i nyní. Každý pokrm je připravován s množstevní rezervou, takže si děti běžně mohou přidávat. Navíc je v kuchyni pro krajní případy neustále připravena „železná rezerva“ – nejčastěji chleba a pomazánkové máslo.